Akoestische oplossingen

Geluidsabsorptie in wanden en plafonds

Verhaag, specialist in akoestische oplossingen, heeft diverse akoestisch (geluidsabsorberend) wand- en plafondsystemen. U kent in uw werk- of privéomgeving het probleem van een slechte akoestiek, van hinderlijke galm en een holle klank. De geluidsabsorptiewaarde van de toe te passen plafond- of wandsystemen zijn bepalend voor het beste resultaat.

De geluidsabsorberende oplossingen zijn zeer praktisch en aantrekkelijk voor uw interieur of werkomgeving met slechte akoestiek. De akoestiek en spraakverstaanbaarheid in een ruimte gaan hand in hand. Met de akoestische wand- en/of plafondoplossingen kunt u dit direct verbeteren. Met name in vergaderruimtes, kantoorgebouwen en schoolgebouwen speelt ruimte-akoestiek een cruciale rol. Vooraf kunnen wij u deskundig adviseren over de te gebruiken materialen en systemen. Achteraf bestaat de mogelijkheid om het probleem in kaart te brengen door een meting. Wij zullen u vervolgens adviseren over de aanpassingen met geluidsabsorberende materialen die noodzakelijk zijn voor een optimale spraakverstaanbaarheid en nagalmtijd.

Door geluidsabsorptie kun je de geluidsdruk in een ruimte onder controle houden. Zo ontstaan comfortabele omgevingen waarin mensen zich kunnen concentreren en productief kunnen werken zonder last te hebben van irritatie of stress door te veel lawaai. Geluidsisolatie is de mate waarin wordt voorkomen dat geluid doordringt in een andere ruimte. Geluidsisolerende producten, waaronder wandbeplating, plafondtegels, wandpanelen en zelfs akoestisch behang, beïnvloeden het geluidsniveau in de ‘ontvangende’ ruimte. Plafonds van o.a. Rockfon en Gyproc kunnen overdracht van geluid van de ene ruimte naar de andere helpen te bereiken.

Vaak wordt gekozen voor een volledig verlaagd plafond om zo een optimale flexibiliteit te bereiken. Deze constructie leveren echter een lagere geluidsisolatie op in vergelijking met constructies waar de scheidingswanden door het verlaagd plafond steken of aan het bouwkundig plafond zijn bevestigd. Als de scheidingswanden niet tot aan het  bouwkundig plafond doorlopen, onstaat er een horizontale transmissiemogelijkheid voor geluid. In dergelijke gevallen zijn speciale akoestische plafonds vereist die aanvullend geluidsisolerende eigenschappen bezitten.

Wanneer een geluidsgolf in aanraking komt met materiaal, wordt een deel van de geluidsenergie weerkaatst, een ander deel wordt geabsorbeerd in het materiaal en een derde deel dringt door het materiaal heen. De geluidsabsorptiekwaliteit wordt bepaald door de indeling van de ruimte, maar ook door de geluidsabsorberende kwaliteit van de in de ruimte gebruikte materialen. Steenwol is van nature een sterk geluidsabsorberend materiaal. Plafonds van o.a. Rockfon en Ecophon hebben dan ook uitstekende akoestische eigenschappen.

Bijvoorbeeld het productassortiment van Krios dB (Rockfon) en Sonar dB (Rockfon) zijn ontworpen om geluid te blokkeren dat van de ene naar de andere ruimte gaat. Ze bieden een unieke combinatie van een uitstekende geluidsisolatie én geluidsabsorptie in één enkel paneel.

De totale geluidsisolatie tussen twee ruimtes wordt uitgedrukt in waardes. Hoe hoger de waarde (uitgedrukt in dB) hoe beter de geluidsisolatie. Massa, luchtdichtheid, geluidsabsorptievermogen zijn de primaire eigenschappen die het vermogen bepalen van een materiaal om geluid te isoleren. Sommige regelgeving vereist een minimum van 35-45 dB tussen twee kantoren.

Laat u daarom, het liefst in een vroeg stadium, optimaal adviseren.

Niets is zo vervelend als geluidsoverlast.

Contact Opnemen

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder. Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken