Columns

Carlijn Verhaag is onder meer verantwoordelijk voor het interieuradvies en de workshops. Zij schrijft regelmatig columns over interieur wetenswaardigheden

COLUMN: EEN WOONKAMER

De woonkamer is de kern van de woning. Hier komen alle bewoners samen. Een woonkamer moet voornamelijk comfort bevatten. De plek van een meubelstuk moet een logische verklaring hebben. De tafeltjes worden daar neergezet waar zij nodig zijn. Hou de zithoek zo veel mogelijk open. Dit heeft een uitnodigend effect, is toegankelijk en er kunnen altijd eenvoudig stoelen bijgeschoven worden. Zorg er in ieder geval voor dat er oogcontact mogelijk is. Spiegels en haarden zijn objecten die haast onmisbaar zijn in een sfeervolle woonkamer. Een spiegel kan extra licht de ruimte in reflecteren, daarnaast ook de illusie van extra ruimte creëren, probeer de spiegel een beetje te verstoppen. Tips bij het plaatsen van een haard; plaats deze niet tegenover een deur, houd rekening met het uitzicht naast de haard en probeer TV en haard bij elkaar te plaatsen. Laat evenwicht en harmonie terugkomen in de meubelopstelling en kleuren om rust in de ruimte af te dwingen. Een vloerkleed kan de zithoek concreet maken en het op het oog bij elkaar houden. Neem de afmeting van het vloerkleed niet te klein. Een groter kleed werkt optisch vergrotend. Meubilair kan een accessoire zijn in een goed ontworpen huis en fungeren als vrijstaand sculptuur. Accessoires vormen de sleutel tot het verpersoonlijken van een woning. Kleur is het allereerste element dat we opmerken wanneer we een kamer binnenlopen. Het zijn de details die er voor zorgen dat de inrichting een persoonlijk karakter krijgt en een eenheid wordt. Het moet een streven zijn om de persoonlijkheid van de bewoners terug te brengen in het interieur. Het moet een weerspiegeling zijn van de bewoners, men moet zich hierin herkennen en zich er vooral THUIS voelen.

COLUMN: PERSONALISEREN

Ben mij er steeds meer van bewust dat styling ‘a way of live is’. Dag in dag uit neem ik sferen, details en vooral schoonheidsfoutjes in mij op. Bij de buurvrouw, het kinderdagverblijf, de kapper; wanneer ik een kamer binnenloop observeer ik eerst de meubelopstelling, het kleurgebruik en dan pas wat er zich in de desbetreffende ruimte afspeelt. En ja, soms kriebelen de vingers en moet ik mij beheersen om niet meteen met meubelstukken te gaan schuiven. Ik probeer deze ‘tik’ te verbergen en zal niet gauw ongevraagd een opmerking plaatsen. Tenslotte is de perfecte styling een weerspiegeling van de bewoners. En ieder mens is een uniek persoon! Men moet het echter niet overdrijven. Vensterbanken vol variatie. Bijzettafeltjes waar nog geen kopje koffie meer op past. Wanden waar op diverse hoogtes allerlei (verschillende!) lijsten pronken met hierin de oogappels of gewoon een prent. Het oogt vaak zo rommelig en dat geeft mij in ieder geval geen rustgevend gevoel wanneer ik op de sofa, met de veel te vele kussens plaats, neem. Bewondering voor die mensen die zich prettig voelen in een volle onrustige ruimte met schreeuwende kleuren.

Mensen apen na. Die vaas staat zo mooi bij zuslief, kan haast niet elders misstaan. Mensen hamsteren. Verzamelen van alles en nog wat en presenteren deze, vaak enorme collecties, royaal in huis. Mensen bouwen een nest. Door de jaren heen neemt de omvang van meubelstukken en accessoires toe. Het nestje wordt te klein. Maar aangezien de ‘vogeltjes’ toch bijna ‘uitvliegen’ worden er al plannen gesmeed om de vrijkomende kamers een nieuwe functie te geven. En zo staan deze ook weer binnen de kortste keren overvol. Nu begrijp ik ook de slogan ‘Huisje,Boompje,Beestje’!

Wanneer je er eens goed voor gaat zitten en bij ieder item je serieus afvraagt; ‘past dit bij mijn persoonlijk woonstijl?’,”heb ik een plek waar dit stuk mooi tot zijn recht komt?” en ‘hoe vaak heb ik dit al verplaatst of zelfs weg willen gooien?’. Geloof me, zet door, het voelt als een frisse duik.

Zoek een goede basis en ga hiermee verder. De uiteindelijke finishing touch komt door de verlichting én PERSOONLIJKE  accessoires; Graag wel in een identieke uitstraling en van minimale omvang.

COLUMN: ZONNESTRALEN

Het leuke van wonen met vier seizoenen is dat je elk seizoen weer mag spelen met kleur en sfeer. Nu, de winter heerst, zijn de avonden korter en de woonkamer mag best wat sfeervoller en intiemer. Je hebt zin in warmte en geborgenheid. Nu jij je genesteld hebt bij de haard, waar de eerste houtblokken vlam vatten, krijgen herinneringen vorm door koude winteravonden en sneeuwvlaktes van weleer. Het gevoel dat je ’s winters in huis wilt bereiken krijgt ieder seizoen een nieuwe benaming. Spreken we in de jaren tachtig over cocoonen. In de jaren negentig werd het loungen. En doe je dat in de zomer buiten op een heerlijk terras. Nu verplaatsen we die sfeer naar binnen.

De winter heerst nu nog even over onze kille straten en warme huizen. De lente komt er echter geleidelijk achteraan en zal iedereen langzaam weer tot leven wekken. De warme plaids, kussens op de bank, open haard met brandende kaarsen op de schouw en de vele sfeerlichtjes her en der verspreid, maken dan plaats voor accessoires die passen bij de langere dagen en de zonnestralen die in de lente steeds meer het huis binnen dringen. Zo heeft ieder seizoen zijn eigen charmes en worden we ons bewust van die kleine dingen die elk jaar weer het wonen veraangenamen.

COLUMN: EEN HUIS OM TE LEVEN

Bij de aankoop van een bestaande woning moet er een klik zijn. Je nadert en voelt de romantiek van het huis. Het feit dat er soms nog veel moet gebeuren, wordt vaak voor lief genomen. De inrichting van het huis zal langzaam moeten groeien. Een huis dat in één keer is ingericht, mist een ziel. Voordat je met het interieur aan de slag gaat, neem dan eerst de tijd om het te leren kennen. Vooral de invloed van licht is heel belangrijk. Vaak kiezen mensen voor lichte kleuren. Maar die kunnen erg kil worden bij kunstlicht. Durf te kiezen voor mooie grijstinten. Die geven, mits goed toegepast, een warme sfeer. Met grijs kun je bovendien eindeloos variëren. Blijf altijd op zoek naar unieke stukken, stukjes die in de puzzel passen. Pure eenvoud als sfeermaker. Ik houd van spullen met een verhaal. Spullen die je dierbaar zijn. Het eerlijke van doorleefde materialen. Je huis krijgt hierdoor met de jaren meer en meer karakter. Maar pas op dat je het doorleefde niet te fanatiek doorvoert in het interieur. Daar kan het te somber van worden. Combineer daarom met rijk en gloedvol door bijvoorbeeld tafzijden gordijnen. Dat zorgt voor evenwicht. Van welke stijl je ook houdt, doe het goed en met volle overtuiging. Een vleugje humor is daarin zo belangrijk. Kunst biedt daarin fantastisch veel mogelijkheden. Het contrast zal de schoonheid versterken.

COLUMN: DE PERFECTE JAS

Het is weer voorjaar, heerlijk. Tijd om de spreekwoordelijk kussens op te schudden. Ook al verlang ik naar het buitenleven in deze tijd van het jaar, bij het interieur draait ‘t het hele jaar om sfeer. Sfeer creëren en sfeer behouden. Sfeer is de aangename atmosfeer die een persoonlijke stijl met zich mee brengt. Elke stijl heeft zijn bekoring. Een stijl kan veranderen maar ook groeien. Op het moment dat mijn persoonlijke stijl een statement werd, ben ik dit rigoureus gaan doorvoeren in het interieur. Mijn huis stroomde als vanzelf leeg. Het maakte plaats voor die items die mij raakte. Herinneringen aan mooie momenten. Herkenningen en weerspiegelingen. Niet alleen van mij maar van ons hele gezin. Ons huis loopt inmiddels langzaam weer vol. Alles om mij heen is mij dierbaar en het totaalplaatje past mij als een perfecte jas. Heerlijk om in te kruipen. Bijna gelijk aan wegzakken in net opgeschudde kussens…

COLUMN: REINHEID OP ZIJN TIJD

De aardige mevrouw van het consultatiebureau wees mij jaren geleden op de 3 R-en van Rust, Reinheid en Regelmaat. Na mijn bezoek aan de Woonbeurs dit jaar werd ik wederom geconfronteerd met deze regel. Pas deze 3 R-en toe in je interieur en je zult beslist resultaat boeken volgens de woonexperts. Rust door niet te veel in één ruimte te willen plaatsen. Maar uitsluitend die meubelstukken die daadwerkelijk gebruikt worden. De regelmaat zie je terug in de symmetrie van meubelopstelling en de duo-plaatsing van accessoires. Dus alles in tweevoud aankopen. Hoezo recessie? Reinheid door wit, witter dan wit. De voorbeelden op de Woonbeurs konden zo fungeren als filmset voor de nieuwste wasmiddel commercial. Hooguit een accent met zwart eventueel in grafische lijnpatronen en beperkt taupe en grijs in aaibare breisels en vachten. Hoe overduidelijk de drie R-en dit seizoen op het interieur weerkaatsen. Ik heb toch mijn vraagtekens bij deze woonsfeer. Ik zie mijn kroost die ik volgens het boekje met veel rust (lees geduld), regelmaat en reinheid heb grootgebracht tot vlotte kleuter en pre-tiener al in een spierwitte woonkamer ravotten met, let wel, twee enorme vazen waar je perfect een goal mee kunt realiseren, en met regelmaat hierin scoren. Het zou voor mij in ieder geval gedaan zijn met de rust. Toch maar vlug wat kleur in het interieur.